fredag 18. mars 2011

Kjære ærverdige husmoder. Fredagsvask av gulvene

Forelden dag fikk jeg fatt i en gammel oppskrifts bok hos Containergirl. Ah gamle matretter tenker du, nope. Oppskrifter på hvordan stelle hjemme. Jupp du leste riktig.
Siden jeg er hjemmeværende, og slett intet prakteksempel på flink i huset, så gemalen flirte når han så boken.
Hehe. (gliser)
Jeg er ikke alene om å være litt håpløs i så måte. Men jeg må si at jeg fikk temmelig bakover sveis når jeg leste hva jeg burde gjøre.
Hjelpes jeg hadde blitt sendt til gammeldags kostskole for "unge" damer i forbedring og lekser i hjemme arbeide. Hadde sikkert smakt det spanskrøret. Hehe..


Husmoren kan ikke erstattes av nogen, og skal hun være helt alene om husarbeidet må hun utføre arbeidet systematisk hver dag. Da gjelder det å ikke gå trett av arbeidet og svikte men holde ut.


Hvordan vaske gulv.

Vask først over det skitne gulv med koldt vann. Det kolde vann har foreløbig kun bundet støvet, men ikke fjernet det. ( hm hva med syltetøyflekker,kaffeflekker og sirupskliss, de hadde kanskje ikke det den gang?)
Pisk såpen ut i vannet. Vri kluten hårdt op til siste gangs tørring så gulvet kan bli ordentelig tørt. Støtt ikke langkosten mot vegger eller stoler, så vil den kunne sette flekker, men støtt den mot bøtten eller legg den på gulvet når den ikke brukes. En gang i uken bør gulvet knesskures(!!!?) med bløt børste. Nye gulv vaskes over med melk(??!?) eller koldt vann tilsatt litt salt før de taes i bruk.

Okey nå skjønner jeg jo hva jeg har gjort galt. For det første kneskurer jeg jo ikke gulvet en gang i uken, ei heller har jeg klint melk utover det hele. Hallooo melk?? Vil da  ikke bo i et surt meieri heller da. Det holder søren tute med melkeglassene fjortiser "glemmer" igjen til stadighet.


Har jeg nå lært å vaske gulv "riktig"? Neppe. Jeg farer over med min engangs våtmopp i full fart, spesielt om eldre kvinnelige familiemedlemmer med mere støv på hjernen melder sin ankomst. Verste jeg vet er at de plutselig står i døren. "Hei hei!" Før de trekker pusten forsetter de på utpust: Næmmen åssen er det gulvet ditt ser ut, med en bebreidende mine.
Akk.
Gulvkluten kommer fram når jeg ser gulvet anta en rosa tone av jordbær og bringebær syltetøy. Bringebær er verst fordi det blir så knudrete å gå på. Okey ja den kommer frem når foten min plutselig sitter fast i en honningklatt også. Okey den kommer fram når noen har skumplet med kaffekoppen også eller når noen med små hoggtenner har rota fælt med tunfisken rundt matfatet sitt.


Så var det knekkebrødfantomet, Han bor også her, og kjeksesmuletrollet, og sytrådfrøkna, og pinnehenteren med hoggtenner, og så bor det nullermend her, De formerer seg raskere enn hva mine intensjoner er. Støvsugeren derimot, som ikke var oppfunnet i bokens utgivelsesår er god og mett.
Kjeks og nullermænd, hårdotter fra hoggtennene, grå hår fra gemalen ( jeg har selvsagt ingen), sukker og brødsmuler. Hm ja og så jordrotta da. "Noen" søler veldig med jord her for tiden. Støvsugeren er god å ha. Min beste venn.
Så sant støvsugeren ikke møter på honning så går alt bra.
Støvsugerens faste plass. Stuagulvet, en eller annen plass, plassert slik at man snubler i den. Gud bedre om vi skulle glemme å fore den liksom.Okey så gjør jeg litt av hver. Bare ikke systematisk og hver dag og til fastsatte tider. Ei heller er mine gulv "bloggifiserte". Takk og lov man kan å vinkle kameraet sitt. Gud bedre om jeg fikk besøk.

Den dagen gulvene  mine blir like strøkne som blikkstille vann har jeg blitt spist opp av nøkken forlengst.


God helg!


15 kommentarer:

 1. Hallo!!!!! Mine gulver har ikke flekker av syltetøy, men det er også stort sett det eneste de ikke har. Mine har mye malingsflekker!!!!! For jeg er utrolig flink til å søle:DDD Jeg tenker på industri-stilen som er så pop i dag. Forsiden av boken din viser tidligere tiders industristil, den gangen husmødrene gikk i forkle og skaut, og hvor lediggang var årsaken til all ondt, og hvithetsskalaen på lakene ble målt av naboen. Da støvsugeren kom, ble det sagt i gamle husmorbøker, at nå sparte husmoren så mye tid, at hun kunne bidra til husholdskassen ved å ta seg jobb utenfor hjemmet et par timer. Jeg gikk husmorskole da jeg var 16 år, og hater all husarbeide, og mine verste fiende er blant flere, støvsugeren:DDDD Men engangsmopper og støvkluter er en av mine beste:DDDD Klemz

  SvarSlett
 2. Puhh, jeg blir helt støl i mangen av latter her. Så kjent liksom. Nåja, ikke akkurat det husmoderlige da, men alt det andre;)

  SvarSlett
 3. He,he. ;)
  Dette er nok kjent for de fleste av oss. ;)
  Ønsker deg en fin helg! :)

  SvarSlett
 4. Herlig lesing på en fredagskveld! Kjøkkendrømmer er du ikke alene om hvis det kan være noen trøst;)
  Har kost meg virkelig her på bloggen din, så jeg legger meg til som følger, klem fra Mona

  SvarSlett
 5. Supert innlegg! :))
  Akk ja, jammen godt tidene har forandret seg, vi har da annet å ta oss til enn å fly rundt å vaske i tide og utide selv om rene gulv er en fryd å rusle over de få gangene det skjer...
  Her vaskes ikke for ofte her, og aldri med melk. Kneskrubbing er det også dårlig med
  Den boka var jo bare et funn! Håper du serverer oss flere "vaskeråd"
  Ha en super helg!

  SvarSlett
 6. Fornøyelig:O)))
  Takk og pris for at verden har gått framover, og jeg må le når jeg leser snubling i støvsuger, for min settes bare bort når jeg får anmeldt besøk:O) Godt å lese at flere har et naturlig forhold til renhold av gulv:O)
  Nattaklem fra meg;)

  SvarSlett
 7. Du er så flink til å skrive:-) Kjempe artig lesning.. Ha en fin helg
  Klem Anya

  SvarSlett
 8. hahahaha *skratter høyt*
  Jeg hadde virkelig IKKE passet inn på den tiden der, gitt! ;) Gud bedre.. Nå skjønner jeg hvorfor den eldre garde av brukere i hjemmesykepleien ofte klager over hvordan det vaskes hus eller klær hos dem, gitt ;)

  Håper du har det bra, og at dere får en nyyydelig helg! Her skinner solen fra skyfri himmel! LUKSUS!!

  Klemmer

  SvarSlett
 9. Hei.
  Jada jeg skjønte det med båndet. :))
  Malinga er fra Green Room.
  Ha en flott dag.
  Klem fra Mette.

  SvarSlett
 10. Hi hi morsomt innlegg:)
  De eggene kjøpte jeg på en konkursbutikk i Kristiansund.
  Klem Hanne

  SvarSlett
 11. Hi, hi - jeg smiler her jeg sitter!! Du skriver så herlig, et fantastisk innlegg!!! Ja, tidene har virkelig forrandret seg, det skal være sikkert og visst, og glad er jeg for det... ;o) Husmødrene av den 'gamle sorten' var virkelig noe for seg selv - husker godt min egen bestemor, som i detalj fortalte meg hvordan kluten skulle vris opp, og hvordan vasken skulle utføres...:)

  Ha en strålende fin søndagskveld og en flott kommende uke!

  Klem fra Hildegunn

  SvarSlett
 12. Heisann,
  hehe, ja, skikkelig skal det være...
  Tenker gulvene lukter godt etter melkevask og ett par dager med ovner på...
  er bare innom for å ønske deg en vidunderlig uke ;)
  Klem Linn

  SvarSlett
 13. Hei og tusen takk for hyggelig kommentar inne hos meg.
  Ja, vi er jo nesten naboer. Gøy:)
  Du har en fantastisk fin blogg. Har lest og kost meg med frokostkaffen. OG så nydelige ting du lager. Jeg er stum av beundring.
  Ler godt når jeg leser om hvordan det skal vaskes. Vet ikke hvor langt du er kommet, men jeg tror det står noe om at man skal begynne til venstre i rommet og arbeide seg til høyre!!
  Gleder meg til opplæring i vindusvasking:)
  Jeg har mye å lære.
  Gleder meg til å følge deg videre:)
  Ha en super uke (selv om det regner).
  Klem fra Ann-M.

  SvarSlett
 14. Hehe nå lo jeg godt;) Ønsker deg en fin uke snille gode deg:D :D :D klemmer

  SvarSlett
 15. Så morsomt innlegg. Du skriver godt :)
  Jeg fant deg inne hos Nina ( "i paradiset") og legger meg til som følger.

  Klem fra meg

  SvarSlett

koselige kommentarer.