fredag 15. juli 2011

Stygg blemme i JDL og litt om romantiske planter

Jeg kjøpte det siste Jdl I går. Det var en veldig vakker utgave. Hagene die viste var fantastiske. JDL er i hovedsak et interiørblad  at de har  med hage er  kjempeflott. Det som tvert i mot slett ikke var flott, ja faktisk ble jeg forbanna når jeg så det  var at de anbefalte folk med skvallerkål å la plantene spre seg videre for å få en enda mere vill hage. Det er helt sinnsykt. Skvallerkål utgjør en stor trussel mot norsk flora og er et betydelig alvorlig problem. Den må bekjempes med alt man kan. For folk som driver  med  hage så var dette som å banne i kjerka, og  det ikke  uten grunn planten er farlig. Den fortrenger  ikke  bare  norsk flora men også eventuelle stauder du planter.  Jeg håper interiørleserne av bladet som er interresert i hage leser dette og slett ikke følger JDLs råd.
Det finnes utrolig mange andre planter  å velge i mellom så å velge den verste synderen mildt sagt idioti.

Måtte bare få ut av  meg det der. ;-)

Selvfølgelig må jeg vise  noen hage bilder i dag da. Jeg har  stor hage  om mange forskjellige  rom jeg  har delt  hagen inn i.
Damhagen er i hovedsak hvit med  islett av fiolett og gult.
Den romantiske  hagen er rosa hvit og blå.
Den svarte hagen har store  kontraster  med veldig  mye mørkt bladverk.

Fra hagen i fjor, før  jeg flyttet ut de mørkbladede bladene så kontrastene er litt tøffere her.
Her vises gode planter til romantisk hage stil som også kan brukes til å lage villvakker hage. De veldig høye  hvite spirene og bakenfor de høye rosa spir er  hendholdsvis Kongslys og Revebjeller. Disse selvsår seg flittig.
I forkant en Astible som er  litt  mere  kultivert. Helt bak skimtes et høyt lys gult spir det er stokkrose.De er veldig enkle å så.Disse er to årig det vil si de blomstrer på andre året og så dør. Høres  litt trasig ut det, men så lenge  man sår litt hvert år og det er jo bare  morsomt å gjøre så kan man så en tre fire slike frø og da på det viset  ha Stokkroser i blomst hele tiden. Andre blomster som også er slik er Revebjeller og  tjæreblom, Lychnis coronaria, spesielt den hvite varianten, disse sår seg veldig mye selv og trenger ingen såhjelp. Man flytter  heller plantene dit man vil ha de.Geranium. storkenebb. Dette er veldig  lettstelte planter som er å få i alskens valører fra hvitt mot blått via rosa. Noen arter selvsår seg villig  her og  men ikke alle. De er utrolig fine til rose som blomstrer tidlig.
Sammen med den blå Geraniumen står en Stormarikåpe. Fantastisk plante. Passer til alt, fargen på blomster er lys limgrønn og er supersjarmerende.
Verbena hastata heter denne skjønnhetene. Som små eventyrslott tårn står den og bidrar til en fantastisk sjarme i bedene. Den finnes  også i hvit. Denne stauden er sjeldent  å se  i salg men på meget gode gartnerier (IKKE plantasjen de er både  dyre, elendige i utvalget og kvalitet og  kundeservice) kan det hende de har den.
Jeg har sådd mue selv.


Et lite glimt fra min gamle hage. Lammeørene lyser opp i forkant av bedet. Lammeøre er en utrolig sjarmerende plante som tåler en god del.Veldig mye tørke er ikke ideelt for veksten men den tåler det.
  De  lys grønne aks lignende blomstene hører til en Heuchera, eller Alunrot som den heter  på norsk.


Man kan plante i alt mellom himmel og  jord  bare det er dreneringshull. I denne gamle sink søplekassa står et broketbladet gress ved navn Phalaris. Phalaris har  mange norske navn, det jeg kjenner det  under er Maria strømpebånd. Dett er et gress som sprer seg veldig om det får stå fritt  i et bed, blir  mye høyere enn dette hvis det også får stå litt fuktig og er fantastisk i en villvakker hage.
Den hvitblomstrende saken er en Salvie.Denne er  lett tilgjengelig i handelen og er en flott erstatning for Lavendel i bedene i soner hvor Lavendel ikke går. Finnes også i andre farger.


Til høyre Ross Lykkefund og til venstre Venusta pendual. Beggge engangs blomstrende ramblere. Rablere er det jeg definerer som skikkelige klatreroser. Mange roser som selges  under det navnet blir ikke særlig store. Skal man ha full romantisk effekt så velg rambler roser istedet for de små. Disse blir optil 10 meter på de  beste strøk og vokser hurtig og kler  inn verandaer og ligende på en hyper romantisk måte. 


Denne Akeleien er ny av  året her. Selvsådd kombinasjon. Akeleier er  de mest fantastiske blomster som tenkes  kan i den romantiske hagestilen.


En annen Akeleie. Denne heter clematiflora fordi blomstene minner  om en Clematis.
Foran står en annen romantisk plante. Malurt. Artemisia ludoviciana 'Valerie finnis' 


Kongslysene er utrolig takknemlige  med  lite. Jo bedre  jord  jo flotte planter selvsagt men de tåler mye.


Sammenplanting i romantisk stil.   De fiolette skyene er Thalictrum , Akeleifrøstjerne. Hyperromantiske, finnes også i hvit.  Den hvite er en Geranium. De lys rosa spirene er Isop som også kan brukes som erstatning for Lavendel og  i forkant Stor marikåpe og en gammel kjent duftende sak, Nellik.

Mjødurtene  finnes  i mange arter ikke  bare  i hvitt som den som oftest er  å se i grøftekantene hvor den blomstrer nå for tiden. Her en lekker rosa variant.
Den har selskap av rosa Akeleier, rosa Kongslys og fiolett  Thalictrum.  Min favoritt Geranium stikker opp her  og der. Den heter  noe så luksuriøst som Kashmir white.


Stort sett mere romantisk kan man ikke få det og det  uten bruk av farlige  planter som Skvallerkål.
Jeg har  til vinteren tenkt å lage en egen hageserie her  inne. Det er så mange  interiør gale som vil ha  hage også og  mange aner ikke  hvor de skal begynne hvilke planter de bør velge osv. Så da kan jeg  lage en slik serie som går over vinteren her inne. Både medisin på mørke vinterkvelder det samt at  man er godt forberedt  på våren og neste sesong  og kan begynne å skape sitt eget lille paradis.

Nå skal jeg  på gartneri. en par roser står på ønskelisten min  samt at litt  mere  mat( gjødsel) står på plantenes ønskeliste.

Tudelu!

15 kommentarer:

 1. Uhhhh - så mye vakkert. De violette thalictrum til de lyserøde kongelys er da bare må' ha'. kongelysene har jeg, så nu er det på jagt efter akelejefrøstjernen .....wroooom :D

  SvarSlett
 2. Mht. til skvalderkålen læste jeg det også i går med stor forundring !!! Lotte, - også ovenover ;)

  SvarSlett
 3. Må innrømme at jeg er usikker på hvordan skvallerkål ser ut. Har en mistanke om at det er det vi slåss mot i vår hage, he-he. Masse flotte bilder du viser. jeg har Lykkefund både hjemme og i portalen på campingen. Den vi har her hjemme, hadde vi inntil sydveggen på det gamle huset vårt. Den var bortimot ti meter høy. Da vi skulle rive huset, for å bygge nytt, kom Gubben hjem med gravemaskin og gravde opp rosa. Den ble først kuttet helt ned, og så delt i to. Den omplassert på en venteplass, før den kom der den står nå. Nå er den vell borti mot 4 meter, tror jeg. Tar litt tid å komme seg igjen, i og med at den ble flyttet på flere ganger. Lykkefunn er et syn når den blomstrer, ser ut som en foss. Det gjør opp for at den ikke remonterer. På campingen måtte jeg klippe ned alle rosene pga en tøff vinter. Helt ned til bakken. Men Lykkefunn hadde ikke frosset i det hele tatt. Mens de to New Dawn som stod i sammen med Lykkefunn i portalen, de frøs ihjel. Fortsatt god sommer. Klemz grethe

  SvarSlett
 4. Tror nesten ikke jeg vet hvordan denne kålen ser ut..men en ting er sikkert, jøje meg så flott hage du har!!
  likte så godt rosene ved inngangen, og jeg ser at dette kan du!
  Her blir det hytteferie i 4 uker fra helga av, og noen planter blir med hver gang;)
  Ha ei koselig helg, klem fra meg;)

  SvarSlett
 5. Ble anbefalt av søster å gå inn å se hos deg (Tovepia) JEg tror jeg har en lykkefund i hagen selv...usikker. MEn det er bilde av den på siste blogginnlegget mitt. Stokkrosene mine blomstret bare 1. sommeren...men er Revebjellen kun 2 årig? Plantet det i år......
  Du har en vakker oase av en hage....slik jeg ønsker å få til min på sikt.....
  Riktig god helg:)

  SvarSlett
 6. Leste til min skrekk om skvallerkålen i JDL her om dagen..flott du tar det opp!
  Hvilken herlighet av en hage du har!
  Skulle gjerne hatt deg med i kofferten til Hampton..flott opplevelse!
  Bare så synd jeg mistet kameraet.
  Gleder meg til hageserien din!!!
  Sommerklem

  SvarSlett
 7. Flott at du tar det opp!
  Jeg har merket meg det ved noen anledninger selv, at noe de skriver i jdl er helt bak mål!

  Vakre bilder av hagen din, ihvertfall!
  Nydelig!!

  Nyt sommeren!

  Klemmer

  SvarSlett
 8. Så bra du tar opp det med skavallekålet,det er noe skikkelig dritt å få i hagen,utrolig at noen kan anbefale den planten!!!
  Du har en NYDELIG hage,utrolig flotte samplantinger,jeg sluker til meg all informasjon om de ulike plantene;)
  God sommer videre:)
  Klem Caroline

  SvarSlett
 9. Herlige bilder av en nydelig blomstrende hage:) Ønsker meg en dag en sånn hage..full av herligheter..Men da må jeg vel først plante litt;)

  SvarSlett
 10. Så flott du tar det opp. jeg fikk skvalderkål sammen med avleggere fra min svigermor, som jeg også ga til ei venninne av meg!!!!Før jeg oppdaget skvalderkålen;( Har et svare strev meg og holde den i sjakk,for jeg blir ikke kvitt den.

  Du har den fineste hagen jeg har sett:) Du er rett og slett en hagekunstner!! Bøyer meg i støvet, for deg:))

  Ha en fin helg
  Klem Synnøve (Synnøves Heim)
  som ikke får til og legge igjen kommentarer, uten og være anonym til deg og til de andre som har samme kommentarfelt og passord!

  SvarSlett
 11. Helt enig angående Svallerkålen,eller Gåselabb som vi sier!!Noe skikkelig dritt er det!
  Men du for en fantastisk hage du har,,,,,,!Sukk,må jo innrømme at jeg ble litt,bittelitt misunnelig!
  Akkurat sånn ønsker jeg meg,,,men har så begrenset plass på tomten,og så er den så skrå at mye går vekk.Men jeg planter i veg,og prøver så godt jeg kan.Håper på å få litt stauder her og der.
  Ønsker deg en herlig søndag,i den skjønne hagen din!
  Goe klem og masse solstråler!!!

  SvarSlett
 12. Du verden, så masse rart jeg skal høre før ørene detter av, SKVALDERKÅL er noe herk, ser det er i veikanten her utenfor hagen min, er livredd den skal komme i min hage, så her går det i roundup...hi hi, skal ikke kødde med meg:)
  Og du og du for en flott hage du har...takk for koselig hagevandring:)
  Ha en fin sommerdag, klem Hanne

  SvarSlett
 13. Heia Line Cathrin :)
  Tusen takk for koselig kommentar og link fra deg, skal prøve å sette meg inn i det når jeg blir ferdig med allt dette malingsarbeidet jeg styrer med :)

  Reagerte også på dette da jeg leste bladet, hva i alle dager som er så romantisk med skvalderkålen vet ikke jeg, prøver ivertfall å bekjempe den med nebb og klør :(

  Har nå sittet å drømt meg litt bort i den vakre hagen din igjenn, blir aldri lei av å studere den :))

  Ønsker deg en fortsatt fin dag og ny uke
  Klem Mette :))

  SvarSlett
 14. Utruleg vakker hage!!! du er flink!

  SvarSlett

koselige kommentarer.