søndag 22. november 2009

Hvilken farge er din julefarge?

Derom er meningene  like delte som baken kan det virke som, eller?…
Violettasverden Skriver  om julefarger. Jeg hiver  meg  på den. Et spennende tema.
Når ble egentlig rødt  julefargen og  hvorfor?
Hva står rødt for, hva forbinder vi med rødt?
Kjærlighet, blod,sinne, lidenskap er  noen. De to førstnevnte  passer nok best til påskens budskap, Jesus døde  på korset ( blod) han ga sitt  liv for menneskene ( kjærlighet). Altså skulle vel egentlig  påsken vært synonym med fargen rød. I stedet er det julen. Julen er  jo egentlig en  hedensk høytid adoptert av  kristendommen for  å overta gamle  høytider. Solsnu var høyt verdsatt  i gamle tider. Det  var en grunn til å ta en fest  midt  på svarte vinteren. Solsnu bare ordet i seg selv gir assosiasjoner  om gult.
Så hvorfor er  julens farve tradisjonelt rød?
Farven rød  har vært en farve som har vært for de høyere klasser. Husk bare på det perfekte barnebildet av en konge. Staselig  med rød  kappe. Den røde fargen har også vært forbeholdt de geistlige i lange tider. En kardinal med rød kappe..
Rødt var en farge som var vanskeligere  å fremstille enn andre farger. Derfor ble den forbeholdt de høyere  klasser. Det er  ikke  mulig her til lands  å få til en skikkelig rød farge med naturfarging. Rust er det  nærmeste.  Cochenille  lusen er en meget viktig bestanddel i gamle dager for  å få til fargen rød. Cochenille lusen kommer fra helt andre trakter enn Europa. Dette ble en høyt verdsatt vare som kostet. Dette bidro enda mere til at farven rød ble begrenset og ble en høystatus farge.  Rød pynt ville vel da  hatt høy status  og være beregnet kun til spesiell bruk, og  julen var en slik høytid. Julen var høytid og  omhandlet en konges fødsel.
Jeg  har  i flere  år  hatt  mindre  og  mindre rødt til jul. Rødt er en meget dominerende farge som krever sitt. Dessuten er  jeg fryktelig glad  i hvitt. Så da  har julen blitt mer  og  mer  hvit for min del.
Violetta skriver om en alternativ farge til jul,Rosa. Ja  hvorfor ikke.  Jeg eksperimenterte  litt  med rosa  i fjor og laget en dekorasjon med julekuler i rosa. Disse  kulene  har  jeg  hatt så lenge  jeg  kan huske. Men de  har  med  årene  havnet  mer  og  mer  i bakleksa på juletreet. Så i fjor fikk de en egen dekorasjon sammen med rosa  svibler. Dekorasjonen frydet meg gjennom hele  julen. Når sviblene takket for seg  ertstattet  jeg dem med  nye  i rosa. Jeg så ingen grunn til å endre farge  på dem. Jeg gleder meg vilt til å begynne  med  julekalenderen, aner  det dukker opp et rosa pyntet tre  i julekalenderen.
3130727002_6bbc6e7135_o
Tudelu!


3 kommentarer:

 1. Jeg og har mindre rødt til jul en før. Liker hvit og sølv sammen. Rosa er ikke julefarge for meg,men den mørke rosafargen som er in nå,den har jeg kunnet hatt til jul.
  Ha ei fin ny uke

  SvarSlett
 2. Synes de rosa sviblene dine var flotte!
  Ingen jul uten for meg.
  Før hadde jeg dem i alle farger, de siste årene er det blitt mest hvite.
  Og jula blir nok mest hvit hos meg, med innslag av grønnt og sølv:)
  Ha en fin kveld!!

  SvarSlett
 3. Artig innlegg, og litt å tenke over...
  Jeg forbinder ikke akkurat rosa med jul.
  Jula er for meg mørkrødt, grått, gull og hvitt og hele advent er selvfølgelig lilla (og grønn)

  Det ligger forresten en liten award til deg i hagebloggen min
  Ha en finfin uke videre! :)

  SvarSlett

koselige kommentarer.