onsdag 16. november 2011

Hormondott, sytringsfrihet og "fattigmannssølv"

God kveld i stua.
I dag  har æ kosa mæ. Som vi sier her i trøndelagen. Jeg og mamma  har vært på bytur og  handlet klær. Det er så lenge siden at  jeg  ikke husker sist vi var det. Artig når mamma tok på spanderbuksene også da. Så nå har  jeg  to nydelige tunika  kjoler og en lekker topp i garderoben. Juhuu!!! Det var veldig greit med  litt  luksustur i dag. Huset er så bomba  at det er til å grine av.  Det ene vinduet  på kjøkkenet er nå bytta det er så mye mindre enn det som var der, men det måtte til hvis vi skulle få på plass en kjøkkenbenk med normal høyde. Orket  ikke å ta bilde av det nå.
Så det blir litt pent og pyntelig bilder  i stedet.
Jeg  har nettopp vært  på konfirmasjonsmøte. Minste  poden skal konfirmeres borgelig. Fint det så får vi "smelt"  litt fornuft i hue på hormondotten. De 10 bud  og brennende busker og  fisker og brød er  ikke det  han trenger å lære mest om. Javist er det nestekjærlighet osv der også, men det er så mye i dagens samfunn de trenger  å lære om. Fabulerte litt om det der forelden.Vi syntes vi hadde det tøft når vi vokste opp ( 1972 modell) vi hadde  ikke stort å bryne oss på i forhold til dages ungdommer. Nå er alle tilgjengelige hele tiden, bare det byr på uante ufordringer og problemer/muligheter. Hos oss var det hjemme eller borte. Vi valgte selv  når. Svart og hvitt er blitt til grått. Og i den tåka skal de finne veien gjennom hormontiden, dop, vold, psykisk slit, krav, skole, jobb, kulturforskjeller. Ja vi hadde alt det vi og, men vi kunne gå hjem og være for oss selv og ta time out på en helt annen måte enn hva dages ungdom kan. Nå er det  non-stop hele tiden og nåde deg om du ikke henger  med.Gisse gisse grisen min, kåååååma da. Næmmen stakkar nesa hænne da? Bortkommen i et skap sier du? Huff  å huff. Gissen har egentlig en korknese. Jeg har fått grisen av mormor. Hver jul fylte hun den opp med  polkagriser (selvsagt) så det er et bardoms juleminne jeg har fått. Men nå har jeg altså rota bort nesa  hans. Huffa...

I løpet av livet kan sporsansen gå helt feil og kan kan drasse med seg alt for  mye i ryggsekken sin. Det å lære seg  hva  man skal legge vekt på, hva slags kamper som er viktige og verdt å bruke krefter på er ikke noe man kan når man er 14. Jeg er neimen ikke blitt noe Klara klok men men jaggu er jeg fryktelig glad jeg ikke er 14 lenger, og jeg har da  plukket opp mange erfaringer å forsøke  å lære bort. Ja forsøke er alt man kan gjøre. Lære og skjønne må de selv.


Jeg håper at når jeg blir gammel, hehe jeg har innsett at selv om jeg  fyller 40 snart er jeg stadig som en "fjortis" å regne i det store bildet, at  jeg er like vakker som fattigmannssølv. Skjønnhet i forfall.  Skjønnhet er in the eye  of the beholder. I øyet som ser.  Mangfold og toleranse er viktig. Det kan dras i store linjer fra  hormondottens liv og konfirmasjons forberedelser til interiør mangfold. Det skal være en plass for alle, og alle har rett til å ytre seg.Njaaa...... Alle utenom C.I hagen som påberoper seg sytringsfrihet. 
 Han skal i allefall ikke få lære hormondotten min et plukk.


Sorry no english edition today. To much to do with norwegian politics and norwegian culture that would be  meaningless to translate without long lessons of why and how.Litt sånn bloggteknisk her. Jeg  har  igjen falt ut av alle følge  listen, i allefall slik jeg ser det.Når jeg besøker en blogg jeg er følger på ligger  jeg ikke lenger i listen og må legge  meg til på nytt.Jeg spurte  om hjelp til dette for  litt siden og fikk det, det  hjalp litt  men nå er det tilbake til problemet igjen. Så de av dere som vet jeg følger dere, jeg  har  ikke frivillig sluttet  å følge  noen i det hele tatt. Jeg  leser alle bloggene på bloggrollen min. Jeg har  ikke orket  å skrive så mange kommentarer i det siste. Livet er  liksom litt fullt for tiden og da blir hodet litt tombola. Jeg leser dog.Koser meg  med det så jeg  henger stadig med. Måtte  bare si dette så ingen tror jeg  har "stukket" av.:)

Just some moore about the follow bloggs trouble I got. I have  not left any blogs as a follower by free will lately. I seem to fall out of peoples followers  lists.I got help the other day but now the problem in back again.Dont know what to do with this. My life is a bit full of lately so my head is also a bit stuffes so my energy have  not been up to posting comments. But I do read.So please dont worry about loosing me as a reader, this  is  not the case.I am still here.:) 

5 kommentarer:

 1. Du lå på lista mi nå, så kanskje det bare er treghet i systemet..
  Sytringsfrihet, godt ord, og Hagen med frue er bare patetiske!
  Mine to døtre er borgerlig konfirmert, flott seremoni og godt opplegg.
  Værer litt matthet oppe i det hele, og duuu, som jeg skjønner deg! Jeg blir nok ferdig til jul, men skummel periode når listeperioden kommer...
  Kos dæ uansett; klem fra mæ;)

  SvarSlett
 2. Det er ikke lett å vokse opp - er glad mine søte små snart har kommet seg velberget gjennom tenårene (yngste blir 18 i januar...) Konfirmasjonstiden er bra - forhåpentlig lærer de noe å ta med seg. Det kommer nok mest an på læreren, og ikke hvorvidt det er kirkelig eller borgerlig. Dette rollespillet:
  http://lokal.rodekors.no/ungdom/aktiviteter/rollespillet-pa-flukt/
  er mye brukt i begge leire. En av mine døtre var med på dette, og det gjorde stort inntrykk.

  SvarSlett
 3. Nei, det er jammen ikke bare bare å vokse opp idag. Jeg er glad mine kom seg greit gjennom ungdomstiden...
  Borgerlig konfirmasjon er flott det. Har ingen erfaring selv med det, men har hørt mye flott om det :)

  Klem,Kari

  SvarSlett
 4. Hildeg ja flukt hadde konfirmantene her også. Men pga medisinering, mattilførsel stress mm kunne ikke poden være med på det. Har hørt veldig mye bra om det.

  SvarSlett
 5. Bare innom for å ønske deg ei flott adventstid!
  Og masse lykke til med nytt kjøkken:)
  Fin kveld til deg!

  SvarSlett

koselige kommentarer.